Martino´s spicy hot chutney på äpplen

apple chutney
Logo Chef Martino

Hösten är här, dags att ta hand om äpplena!

Hösten är här och äpplen hänger mogna i träden. Då är det dags att ta hand om dem och varför inte göra Martino’s spicy hot chutney. Det går utmärkt möjligt att ha äpplen istället för den traditionella mango. Och jag gillar att ha lite extra chili för att få det riktigt "hot", men du bestämmer själv hur stark din ska vara. Perfekt också att ta en sked chutney med en bit brieost på en skiva råg-bröd, mums mums!

Eller få lite inspiration från bilderna här nedan...!

Chef Martino

... ”Jag gillar att använda riktigt sura äpplen och inte skalar jag dem heller, jag tar hela äpplet även äppelkärnorna. Jag antar att det finns smak i dem, hur som helst - de är faktiskt nyttiga ”....

Jag gillar stark chili. Men jag vågade inte ta den ”mega, ultra heta chili som heter Carolina Reaper. 2, 200 200 SHU, officially världens starkaste peppar. SHU är ett sätt att kvantifiera hur stark en chili är genom att mäta koncentrationen av capsaicinoider. Capsaicin är kemikalien som är ansvarig för den kryddiga känslan i en peppar. (den ligger till höger - den lilla röda, världens starkaste chili)

Kryddningen i en chutney ska kännas lite fruktig med inslag av kanel, stjärnanis, ingefära, lagerblad, gurkmeja och kryddnejlika. Och hur sötma från äpplet möter värmen från chili och syra från äppelcidervinäger.

Apple chutney

Lägg allt i en tjockbottnad kastrull och täck med locket, lägg kastrullen på låg värme och "smälta" långsamt alla ingredienserna!

Recept

Apple Chutney Chef Martino

Om du har möjlighet att köpa färsk ingefära och gurkmeja, bör du definitivt göra det. Men eftersom inte alla kan, har jag gjort receptet med torkad.

  • Prep Time5 min
  • Cook Time30 min
  • Total Time35 min
  • Total kostnadcheap

Ingredienser:

  • 4 stora äpplen                         
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor.
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 hel chili, välj själv efter styrka
  • 1/2 halv riven muskotnöt
  • 5 krydnejlikor 
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 msk riven koriander
  • 1 msk ingefära
  • 2-3 stjärn anis
  • 2 lagerblad
  • 1 dl råsocker
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten

Så här skall du göra!

1

Skala löken och vitlök, om du också vill skala äpplet. Jag gör inte det.

2

Hacka upp alla ingredienser och lägg i kastrullen. Häll sedan i resten av ingredienserna och lägg på locket. Låt sedan allt sjuda sakta tillsammans. Rör om ibland, sockret kan bränna fast i botten.

3

Efter cirka 30 minuter borde alltsamans kokat ihop. Om chutneyen känns lite torr kan du tillsätta lite vatten, chutneyn.

4

Smaka på chutneyen, den är naturligtvis personlig men jag vill att syran ska möta sötheten. Chutneyen borde vara lite pikant med en spätts tycker jag. Kanske behövs lite mer av socker eller vinäger och salt. Smaka, smaka.

Nu är den klar!

5

Häll den heta chutneyen i en ren glasburk och ställ den i kylen. Det kan vara i kylen länge, men eftersom det inte finns något konserveringsmedel kan det börja mögla efter några veckor. Kasta bara bort den då, men förhoppningsvis har du redan ätit upp den.

Tack, och hoppas att du gillar receptet. Om du har några frågor kan du använda livechatten, jag svarar vanligtvis inom 20 minuter och kan förhoppningsvis hjälpa dig. Happy Cooking - Good Cooking!

Om du vill kan du skriva ut receptet och dela det gärna!

hur tycker du receptet var?

Klicka och ge din röst!

Sortera efter högsta betyg 5 / 5. Antal röster: 4

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart ...

Följ oss på sociala medier!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Du kanske tycker om det också!

Vichyssoise Chef Martino

Hur du lagar Vichyssoise

Potato & leek soup is commonly called VICHYSSOISE But, recipes on soup made of potatoes and leeks has been made back in days and has

Läs mer >>
Chef Martino recept Surdegs Bröd

Såhär bakar du surdegsbröd!

Finns det något bättre än ett nybakat surdegsbröd bredd med smör. Ok, kanske doppa brödet på ett fat med jungfrulig olivolja och lite havssalt. Men bäst av allt när man bakar bröd hemma, är hur doften av nybakat sprider sig och dina sinnen sätter igång och det vattnas i munnen.

Läs mer >>
sv_SE
Logo Chef Martino
Chef Martino baking Sourdough Bread
Logo Chef Martino

Join the Kitchen Club

We now have 2250 subscribers who receive tips and ideas for the kitchen and cooking and upcoming events. 

Are you in ?

Sig up today and join the the club for foodies, and get your tips in the mail box