Och jag kommer också visa hur jag gör för att behålla den gröna färgen på basilikan.
Ja, sommaren är definitivt över och vi som bor i norra Europa börjar att få det lite kallare nu och då slutar basilikan växa i drivhuset (om du inte har uppvärmning). Så därför skördar jag all basilika nu och fryser den i olivolja med lite vitlök. Det är ett bra sätt att alltid ha några "färska" örter redo att förgylla i maten. Ett bra tipps är att ha i några droppar av oljan i en soppa för att få lite extra piff på den. Som en fransk "pistou".
Eller få lite inspiration från bilderna här nedan...!
Hur jag tar reda på mina färska örter!
Skölj basilikan från jord och ogräs och låt den sedan torka något.
Under tiden kan du skala vitlöken!
Här är tricket för att bevara basilikans gröna färg, jag värmer olivoljan till 50-60 grader C innan jag häller den över basilikan och vitlök.
Den uppvärmda olivolja gör att klorofyllen framhävs lättare. chlorophyll from the basil.
Have a look at the video and see how I did!
Recipe:
Basilika & vitlöksolja
It is so convenient to have “fresh” basil in the freezer, super easy to pick out and cook with. If you do not have your own basil, you can take advantage when it is on sale in the store and freeze.
- Prep Time5 min
- Cook Time5 min
- Total Time10 min
- Total kostnadcheap
- Karaktär på kök
- Typ av maträtt
- sauce
- seasoning
- Svårhetsgrad
- Enkelt
Ingredienser:
- 1 full mixer bowl med basilika (ca 2 liter)
- 4 vitlöksklyftor.
- 3 dl olive oli
- 1 tsk salt
Så här skall du göra!
Skölj basilikan i vatten, ta bort ogräs och löv om den har kommit med och låt den torka. Under tiden kan du skala vitlöken.
Värm upp olivoljan, men passa på temperaturen. det får inte bli för varmt.
Lägg allt i mixern och kör igång. Häll också i saltet. Låt mixern gå tills den blir en underbart grön tjock sås. Kör inte för länge eftersom själva mixern börjar generera värme och den kan bli "för" varm och då tappar basilikan sin färg och blir grått och tråkigt.
Nu är den klar!
Häll såsen i en form och ställ i frysen. När den har frusit till kan du skära ut små rutor och spara i en burk med lock.
Ta dig ett litet smakprov!
Ta en bit surdegsbröd och doppa i basilikoljan, det smakar helt fantastiskt.
Tack, och hoppas att du gillar receptet. Om du har några frågor kan du använda livechatten, jag svarar vanligtvis inom 20 minuter och kan förhoppningsvis hjälpa dig. Happy Cooking - Good Cooking!