Min kära knöl - potatisen!

Logo Chef Martino

Dear child has many names

How many names are there not on our dear potato. I call them POTATOES, or PLUGG. Of course, it depends on where in the world you live. But the very correct name for potatoes is SOLANUM TUBEROSUM (according to Carl von Linné). Otherwise, the name potato comes via English potatoes from the Spanish “patata”, which comes from a mixture of the name of sweet potato “batata”, and “papa”, which is the most common name in Spanish-speaking countries and is similar to “papa”. that the potatoes are related to the tomato and pepper, I did not do it at least before I started checking the facts. And clearly, the potato is one of our largest crops also internationally. If you want to dive deep into potato fact, I recommend that link to wikipedia or click here to see how I make my classic raw fried potato cake.

" i år har jag planterat massor av potatis “

I think it’s so much fun to grow potatoes. Partly because it gives so much harvest and is easy to care for. But also there are so many different varieties with different taste, texture and color. I have plants so much that I will not be able to eat it myself, so I have built a box that I put outside the gate at our house and sell – brilliant business.

Ett litet tips!

Odlar du själv potatis är det inte säkert att du vet att det går alldeles utmärkt att stoppa ner plantan igen i jorden. Titta efter om ser att det finns några "knoppar" kvar i rotsystemet. Vattna på ordentligt i hålet och ner med plantan igen. I bästa fall går det att få 1-2 skördar till. 

Hur du kokar din potatis perfekt!

  1. Skrubba potatisen noga, men låt skalet sitta kvar (försök att köpa ekologisk potatis). 
  2. Salta vattnet ordentligt, det skall vara en rejäl sälta i vattnet.
  3. Olika potatissorter har olika koktid, men mitt tipps är att se till att du inte kokar för länge.
  4. Låt potatisen vila till sig i kastrullen med en rejäl klick smör innan servering.

Ta en titt här hur jag kokar mina potatisar.

Happy Cooking - Good Cooking!

hur tycker du receptet var?

Klicka och ge din röst!

Sortera efter högsta betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart ...

Följ oss på sociala medier!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske tycker om det också!

Vichyssoise Chef Martino

Hur du lagar Vichyssoise

Potato & leek soup is commonly called VICHYSSOISE But, recipes on soup made of potatoes and leeks has been made back in days and has

Läs mer >>
Chef Martino recept Surdegs Bröd

Såhär bakar du surdegsbröd!

Finns det något bättre än ett nybakat surdegsbröd bredd med smör. Ok, kanske doppa brödet på ett fat med jungfrulig olivolja och lite havssalt. Men bäst av allt när man bakar bröd hemma, är hur doften av nybakat sprider sig och dina sinnen sätter igång och det vattnas i munnen.

Läs mer >>
sv_SE
Logo Chef Martino
Chef Martino baking Sourdough Bread
Logo Chef Martino

Join the Kitchen Club

We now have 2250 subscribers who receive tips and ideas for the kitchen and cooking and upcoming events. 

Are you in ?

Sig up today and join the the club for foodies, and get your tips in the mail box