Det har varit fina blommor i somras...
Trots ett av dess namn har jordärtskockan inget förhållande till vare sig Jerusalem eller kronärtskocka. Det finns ingen vetenskaplig förklaring för namnet, förutom några gissningar. En gissning är att inflyttade Italienska bönder bosatta i USA började kalla det "girasole", vilket uttalades åt liknade håll som Jerusalem. Och sedan skulle engelsktalande ha förvrängt ordet "girasole" (som betyder "solros kronärtskocka") för Jerusalem Artichoke då den liknade en solros. Vem vet… Här i Norden kallar vi den i alla fall Jordärtskocka vilket känns passande.
Watch the video!
Gå direkt till receptkortet här!
Eller börja med lite fakta och inspiration...
Den här lilla knölen har också varit en fin blomma i somras.
Bästa tid för skörd är sen höst då roten har fått växa till sig ordentligt.
Skär jordärtskockan i 3 till 5 mm tjocka skivor.
Add olive oil, salt and peppar. Mix well so the oil penetrate.
Ordna bitarna en efter en så att de inte överlappar varandra. Sätt in ugnsplattan på 220 ° C i cirka 15-20 minuter. Eller tills de blir gyllenbruna. Under tiden börja förbereda dippsåsen
Bryt osten med fingrarna i små bitar i skålen. Häll i Creme Fraiche och riv / pressa vitlök, smaka med salt, peppar och chiliflingorna.
Bryt osten med fingrarna i små bitar i skålen. Häll i Creme Fraiche och riv / pressa vitlök, smaka med salt, peppar och chiliflingorna.
Skrapa loss skivorna från ugnsplåten, dom fastnar ganska lätt. Ingen fara med det. Lägg dom luftigt så dom får "torka" till sig lite och bli krispiga.
Dags att njuta godaste snackset i huset. HAPPY COOKING - GOOD COOKING!
Här är receptkortet!
Jerusalem Artichoke chips with feta cheese dip sauce
Mmmm ... det här är så mumsigt - Chips på kronärtskockor med dippsås av fetaost
- Prep Time5 min
- Cook Time20 min
- Total Time25 min
- Mängd2 person
- Total kostnad4€
- Karaktär på kök
- Medelhavs mat
- Typ av maträtt
- Appetizer
- Typ av matlagning
- Ugnen
- Passande diet
- Gluten Free
- Vegan
- Vegetarian
Ingredienser:
Till jordärtskockan
- 400 g Jordärtskockor
- 3 msk olivolja
- 1-2 vitlöksklyfor
- Salt och nymalen svartpeppar.
Till Fetaost dippsåsen
- 100 g fetaost
- 1 dl creme fraiche
- En nypa chiliflakes, ta så mycket du önskar. Jag gillar det starkt.
- salt och nymalen svartpeppar
Så här skall du göra!
Tillagning Jordärtskockorna
Skölj dem noga från jord, du över inte skala dem. Skär i 3 till 5 mm skivor.
Lägg dem i skålen. Häll över olivolja, salt och peppar. Blanda om så att olivoljan tränger igenom alla ytor
Ordna bitarna en efter en så att de inte överlappar varandra. Sätt in ugnsplattan på 220 ° C i cirka 15-20 minuter. Eller tills de blir gyllenbruna. Under tiden börja förbereda dippsåsen
Skrapa loss skivorna från ugnsplåten, dom fastnar ganska lätt. Ingen fara med det. Lägg dom luftigt så dom får "torka" till sig lite och bli krispiga.
Tillagning av dippsåsen:
Bryt osten med fingrarna i små bitar i skålen. Häll i Creme Fraiche och riv / pressa vitlök, smaka med salt, peppar och chiliflingorna.
Blanda runt ordentligt, men det gör inget om det är bitar kvar av osten. Det tycker jag bara är gott.
Dags att äta, låt jordärtskockorna svalna innan de serveras så att de blir krispiga. Om du har skurit tjockare bitar spelar det ingen roll om de inte blir krispiga. det är ändå bra - Happy Cooking - Good Cooking