Så här gör du din egen färskost

Logo Chef Martino

Med yoghurt, färska örter, lite vitlök, salt och nymalen svartpeppar, tillagar du en otroligt god "Cream Cheese" - och best av allt, det är billigt och nyttigt!

När jag hade restaurangen VILLA FRIDHEM i Stockholm i början av 90-talet serverade vi en hemlagad färskost till vårt hemlagade bröd istället för smör. Det var en framgång eftersom det var vanligt vid den tiden att lägga ett litet paket med folie med smör i brödkorgen. Jag har fortsatt att göra min färskost och har alltid en burk i kylen. Perfekt på en bit rostat bröd till frukost, eller varför inte som ett "dipp" till grönsaksstänger? Så här får du mitt recept på hur man gör färskost. Om du vill baka ditt egna Surdegs bröd här har du länken till mitt klassiska grundrecept.

Det roliga är också att du kan variera smakerna med till exempel pepparrot, peppar eller några finhackade oliver. Den enda gränsen är din fantasi. Testa det och lägg till dina favorit smaker. Nu tycker jag att det är extra läckert att använda färska örter tillsammans med lite olivolja och ett par vitlöksklyftor, bara så det har en liten antydning av vitlök. Så det är receptet jag har gjort här, men själva "ostmassan" är densamma oavsett kryddning. Så kom igång och skapa din egen CREAM CHEESE och njut av ... Happy Cooking - Good Cooking

 

 

RECEPT 

Färskost med färska örter

  • 1 liter yoghurt 3,5% fetthalt
  • 1 kopp full med färska kryddor
  • Basilika, oregano, timjan, och salvia.
  • 2 vitlöksklyftor.
  • 3-4 matskedar olivolja.
  • Salt och nymalen peppar.

Gör så här:

Värm yoghurten på låg till medelhög värme, under omrörning till ca. 70-80 grader Celsius. Det skall inte koka eftersom ostmassan blir för hård och torr. Efter några minuter, när yoghurten börjar delas, tar du bort kastrullen från plattan och låter den svalna i 15-20 minuter.

Sila sedan ostmassan i en silduk eller ett stort Melitta-filter. Låt det stå i 3-4 timmar så varför (överskottsvätska) dräneras ordentligt. Spara ostvätskan, det är utmärkt att använda när man bakar som ersättning för vatten.

 

Så här gör du din egen färskost

Medan ostmassan rinner av kan du mixa örterna och vitlöken med olivoljan i en mixer.

När vätskan har tappats ut, blanda ner örtblandningen i ostmassan och smaka av med salt och nymalet svartpeppar. Voila, nu har du en väldigt god hemlagad färskost! Förvara i kylen i upp till minst en vecka.

Happy Cooking - Good Cooking

Få lite inspiration, ta en titt på videon hur jag gjorde!

hur tycker du receptet var?

Klicka och ge din röst!

Sortera efter högsta betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart ...

Följ oss på sociala medier!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske tycker om det också!

Vichyssoise Chef Martino

Hur du lagar Vichyssoise

Potato & leek soup is commonly called VICHYSSOISE But, recipes on soup made of potatoes and leeks has been made back in days and has

Läs mer >>
Chef Martino recept Surdegs Bröd

Såhär bakar du surdegsbröd!

Finns det något bättre än ett nybakat surdegsbröd bredd med smör. Ok, kanske doppa brödet på ett fat med jungfrulig olivolja och lite havssalt. Men bäst av allt när man bakar bröd hemma, är hur doften av nybakat sprider sig och dina sinnen sätter igång och det vattnas i munnen.

Läs mer >>
sv_SE
Logo Chef Martino
Chef Martino baking Sourdough Bread
Logo Chef Martino

Join the Kitchen Club

We now have 2250 subscribers who receive tips and ideas for the kitchen and cooking and upcoming events. 

Are you in ?

Sig up today and join the the club for foodies, and get your tips in the mail box