Med yoghurt, färska örter, lite vitlök, salt och nymalen svartpeppar, tillagar du en otroligt god "Cream Cheese" - och best av allt, det är billigt och nyttigt!
När jag hade restaurangen VILLA FRIDHEM i Stockholm i början av 90-talet serverade vi en hemlagad färskost till vårt hemlagade bröd istället för smör. Det var en framgång eftersom det var vanligt vid den tiden att lägga ett litet paket med folie med smör i brödkorgen. Jag har fortsatt att göra min färskost och har alltid en burk i kylen. Perfekt på en bit rostat bröd till frukost, eller varför inte som ett "dipp" till grönsaksstänger? Så här får du mitt recept på hur man gör färskost. Om du vill baka ditt egna Surdegs bröd här har du länken till mitt klassiska grundrecept.
Det roliga är också att du kan variera smakerna med till exempel pepparrot, peppar eller några finhackade oliver. Den enda gränsen är din fantasi. Testa det och lägg till dina favorit smaker. Nu tycker jag att det är extra läckert att använda färska örter tillsammans med lite olivolja och ett par vitlöksklyftor, bara så det har en liten antydning av vitlök. Så det är receptet jag har gjort här, men själva "ostmassan" är densamma oavsett kryddning. Så kom igång och skapa din egen CREAM CHEESE och njut av ... Happy Cooking - Good Cooking
RECEPT
Färskost med färska örter
- 1 liter yoghurt 3,5% fetthalt
- 1 kopp full med färska kryddor
- Basilika, oregano, timjan, och salvia.
- 2 vitlöksklyftor.
- 3-4 matskedar olivolja.
- Salt och nymalen peppar.
Gör så här:
Värm yoghurten på låg till medelhög värme, under omrörning till ca. 70-80 grader Celsius. Det skall inte koka eftersom ostmassan blir för hård och torr. Efter några minuter, när yoghurten börjar delas, tar du bort kastrullen från plattan och låter den svalna i 15-20 minuter.
Sila sedan ostmassan i en silduk eller ett stort Melitta-filter. Låt det stå i 3-4 timmar så varför (överskottsvätska) dräneras ordentligt. Spara ostvätskan, det är utmärkt att använda när man bakar som ersättning för vatten.
Medan ostmassan rinner av kan du mixa örterna och vitlöken med olivoljan i en mixer.
När vätskan har tappats ut, blanda ner örtblandningen i ostmassan och smaka av med salt och nymalet svartpeppar. Voila, nu har du en väldigt god hemlagad färskost! Förvara i kylen i upp till minst en vecka.