Att baka i en gryta eller som det kallas "Dutch Owen" har många fördelar värda att pröva.
Jag tycker du skall prova baka i en gryta när du gräddar ditt bröd. Det gör nämligen att fukten stannar kvar inne i grytan. Samma effekt som att hälla ett glas vatten dom första 10 minuterna på en plåt i ugnen. Och värmen blir också jämt fördelad i Grytan, och brödet blir saftigt och krispigt.
Inte så viktigt, men vill du ha runt bröd använd rund gryta. Se till att värma upp grytan på högsta temperatur i ugen (250-275C) ca:20-30min innan brödet skall i.
Här finns länken till mitt grund recept till surdeg
PS /
Min gryta är från Ittala Hackman Tools som jag var med att utveckla i mitten av 90 talet tillsammans med Designern Björn Dahlström.
Men först, ta en titt på filmen hur jag gör!
Nu börjar vi!
1. Efter att du har format brödet och låtit det jäsa enligt receptet, ta fram i rumstemperatur en timma innan du gräddar det.
2. Vik ett bakpapper dubbelt.
3. Vik pappret till en kon eller strut. Mät sedan från mitten av degen och lägg på några centimeter. Riv sedan av överflödet av pappret och voila - du har en rund cirkel av papper.
4. Vänd sedan degen upp och ner på ett fat eller bricka.
6. Snitta sedan degen med en vass kniv eller ett rakblad ca: 5mm djupt i en hastig rörelse. faster strokes makes a cleaner cut.
7. Använd bakpappret för att dra över degen "försiktigt" ner i kastrullen.
8. Ställ tillbaka kastrullen i ugnen med locket på. Nu börjar degen resa sig.
Ta av locket efter 20 minuter.
.
9. Efter ytterligare 20 minuter, mät temperaturen i mitten av brödet och ta ut det när temperaturen är runt 95-97 grader.