Hur du bakar i en gryta!

Logo Chef Martino

Att baka i en gryta eller som det kallas "Dutch Owen" har många fördelar värda att pröva.

Jag tycker du skall prova baka i en gryta när du gräddar ditt bröd. Det gör nämligen att fukten stannar kvar inne i grytan. Samma effekt som att hälla ett glas vatten dom första 10 minuterna på en plåt i ugnen. Och värmen blir också jämt fördelad i Grytan, och brödet blir saftigt och krispigt.

Inte så viktigt, men vill du ha runt bröd använd rund gryta. Se till att värma upp grytan på högsta temperatur i ugen (250-275C) ca:20-30min innan brödet skall i.

Här finns länken till mitt grund recept till surdeg

PS /

Min gryta är från Ittala Hackman Tools som jag var med att utveckla i mitten av 90 talet tillsammans med Designern Björn Dahlström.

Men först, ta en titt på filmen hur jag gör!

Nu börjar vi!

1. Efter att du har format brödet och låtit det jäsa enligt receptet, ta fram i rumstemperatur en timma innan du gräddar det.

2. Vik ett bakpapper dubbelt. 

3. Vik pappret till en kon eller strut. Mät sedan från mitten av degen och lägg på några centimeter. Riv sedan av överflödet av pappret och voila - du har en rund cirkel av papper. 

4. Vänd sedan degen upp och ner på ett fat eller bricka.

5. Lyft av handduken försiktigt (den kan fastna lite i handduken)

6. Snitta sedan degen med en vass kniv eller ett rakblad ca: 5mm djupt i en hastig rörelse. faster strokes makes a cleaner cut. 

Surdeg Chef Martino

7. Använd bakpappret för att dra över degen "försiktigt" ner i kastrullen. 

8. Ställ tillbaka kastrullen i ugnen med locket på. Nu börjar degen resa sig.

Ta av locket efter 20 minuter.

9. Efter ytterligare 20 minuter, mät temperaturen i mitten av brödet och ta ut det när temperaturen är runt 95-97 grader.

10. Voila - nu har du en saftigt bröd med en krispig och god skorpa att njuta av. 
Låt brödet svalna av ordentligt innan du skär upp en skiva... njut med en klick kallt smör.

Happy Baking - Good Baking

hur tycker du receptet var?

Klicka och ge din röst!

Sortera efter högsta betyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart ...

Följ oss på sociala medier!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske tycker om det också!

Vichyssoise Chef Martino

Hur du lagar Vichyssoise

Potato & leek soup is commonly called VICHYSSOISE But, recipes on soup made of potatoes and leeks has been made back in days and has

Läs mer >>
Chef Martino recept Surdegs Bröd

Såhär bakar du surdegsbröd!

Finns det något bättre än ett nybakat surdegsbröd bredd med smör. Ok, kanske doppa brödet på ett fat med jungfrulig olivolja och lite havssalt. Men bäst av allt när man bakar bröd hemma, är hur doften av nybakat sprider sig och dina sinnen sätter igång och det vattnas i munnen.

Läs mer >>
sv_SE
Logo Chef Martino
Chef Martino baking Sourdough Bread
Logo Chef Martino

Join the Kitchen Club

We now have 2250 subscribers who receive tips and ideas for the kitchen and cooking and upcoming events. 

Are you in ?

Sig up today and join the the club for foodies, and get your tips in the mail box