Tänk dig själv i vintermörkret och en vindlande snöstorm utanför fönstret. Du sitter framför elden med ett glas "sommardoftande" körsbärsvin.
Och inte vilket vin som helst, utan vinet du gjorde själv med dina små händer. Plockade varje litet körsbär och som du behandlade försiktigt för några månader sedan. Jag kallar det glädje ... Och det är faktiskt inte så svårt att skapa ditt eget körsbärsvin. Det du behöver är lite tid för skörd och beredning. Jag kan enkelt hinna med allt på en halv dag. Sen behöver du lite tillbehör som en gammal "vinbubbla" eller jäshink. När allt är förberett kommer belöningen att lyssna när vinet bubblar mysigt i 2-4 månader.


Det är när sockret sätts till jästpartiklarna som alkoholen skapas som ger vinet en smak. Alkohol är en smakbärare.


Personligen gillar jag ett torrare vin med lite mer alkoholhalt. Därför lägger jag till lite extra jäst och socker i början så att jäsning börjar ordentligt. Annars är det perfekt att "naturligt jäsa" vinet. Ja, faktiskt lite som att göra en “sourdough mother”. Eftersom vi har "jästpartiklarna" runt omkring oss i luften, (tack för det moderjord)! Därför är det inte heller tillrådligt att skölja bären eftersom jästen är i / runt skinnet. Men utan extra jäst finns det också en risk. Eftersom "måste" i sig inte kommer att kunna starta jäsning och bakterierna tar över och allt arbete du lägger i att plocka bär kommer att gå till spillo.
Det faktum att körsbäret är väl lämpat för att tillverka vin är att det har en god surhet och tannins naturligt i körsbäret. Som i sig skapar den goda "vinsmaken" och också skyddar musten från dålig jäsning vilket också riskerar att bakterier tar över processen och vinet blir odrickbart.
Som alltid vid matlagning är utgångspunkten för att lyckas BRA RÅVAROR. Använd färska och mogna körsbär utan skador på skinnet.
Recipe:


Så här gör du!
8 liter nyplockade, mogna körsbär
8 liter vatten
3 kg socker
(1 pkt jäst för vin tillverkning) finns här att beställa)
- Kontrollera först att all utrustning är ren, steriliserad och noga sköljd. Vanligt tvättmedel etc. steriliserar inte tillräckligt. Jag använder klorin. Eller köp specialmedel för bryggning.
2. Rensa bären, ta bort stjälkarna och eventuella skadade bär. Mosa bären i en stor kastrull eller en stor mortel så att juicen rinner ut. Häll sedan allt det i en "vinbubbla" eller jäs- hink. Häll i vattnet och vinjäst (om du inte vill prova naturlig jäsning). Vänta med sockret, låt det naturliga sockret jäsa först. Låt jäshinken stå rumstemperatur i några dagar. Tryck ner "hatten" av bär för att få så mycket smak som möjligt ur körsbäret.




2. Efter 3-4 dagar silar jag musten från skal och kärnor och häller tillbaka musten i jäshinken. Nu tillsätter jag 1/3 av sockret och sätter på ”gummilocket” på toppen.
3. Placera jäshinken (vinbubblan) i rumstemperatur. Nu startar den magiska processen. Titta på vinet och se efter att det kommer rikligt med bubblor i gummikåpan (vattenlåset).


4. Efter cirka 2-3 veckor minskar jäsningen och då är dags att tillsätta ytterligare 1 kg socker. Då startar jäsningen igång igen.
5. Efter ytterligare 2-3 veckor eller när det bubblorna avtar ( 1-2 bubblor var minut) är det dags för sista socker dosen.
6. Nu håller jag koll på vinet och låter det jäsa ut ordentligt (bubblorna avtar till 1-2 / minut). Det kan verkligen variera allt från 4-8 veckor beroende på rumstemperatur osv. Vissa häller i kemikalier för att stoppa jäsningen, men jag vill ha det naturligt.
7. När vinet är helt klart är det dags att tappa upp på flaskor. Lika viktigt här också, är att flaskor och tillbehör är rena. Sen på med kork och etiketter och ner i vinkällaren. Första flaskan öppnas till Jul för att avnjutas - och plötsligt kommer sommaren tillbaka som ett smakminne med blommor och bin, samt några timmar klättrandes på en stege…
7. When the wine is 100% clear, it’s time to bottle up. Equally important here too, is that bottles and accessories are clean. After bottle up – put on a cork and labels and down in the wine cellar. The first bottle opens for Christmas to be enjoyed – and suddenly summer comes back with memories of flowers and bees, as well as a few hours of climbing on a ladder…