Jag bakar focaccia bröd på mitt basic surdegs recept....
…and get a crispy, fluffy and tasty bread. In this recipe I topp the focaccia with tomato, olives, caper, anchovy’s and parmesan cheese.



Focaccia vs. Pizza - that’s the question.
Focaccia vs. Pizza - det är frågan. Den stora skillnaden mellan pizza pizza och focaccia är den pizza är att pizzadegen använder väldigt lite jäst, vilket resulterar i en tunn och flexibel bröd. Medan focaccia degen använder använder mer jäst vilket gör att degen reser högre. Därför fungerar det alldeles utmärkt att använda mitt surdegsrecept när du vill baka FOCACCIA.


Nu börjar vi!
Use the “basic sourdough recipe to make your FOCACCIA, however, I do make some changes. You find the recipe here!



Or get some inspiration first, here below!


Jag vill att degen ska vara mer slät och flytande - en lös deg, så att säga. Då blir det mycket lättare att platta ut degen i ugnsbrickan.
Jag tillsätter också durum vete https://sv.wikipedia.org/wiki/Semolina. Semolina är ett grovt mjöl tillverkat av durumvete, en hård typ av vete.
Gör degen dagen innan, men du kan baka den omedelbart efter att den har jäst i fyra timmar och vikts fyra gånger.
Recept på focaccia degen
1 uppsättning grundrecept med surdeigsbröd. - här finns receptet(tillsätt 50 gram extra vatten.) (ersätt hela vete mjöl med 100gr durumvete, "semolina")
Recept på toppingen:
1 can of crushed tomatoes 400 gr or 3 dl, 12 olives of good quality.2 tablespoon capers. 2 tablespoon rosemary. 6 filet of anchovy’s. 100 gr Parmesan cheese2 tablespoon of oliv oil. 2 garlic cloves. Salt & black pepper. A pinch of chili flakes.
Gör så här:
Häll olivolja i botten av ugnsplåten och smörj in ordentligt.


Pour out the dough using a dough scraper. Press and pull out the dough into the oven tray until it becomes about 2 cm thick.


Pressa vitlök i tomatsås och häll i olivoljan. Tillsätt rosmarin och smaka av med salt och svartpeppar. Såsen är klar!




Låt din kreativitet komma ut - måla ut med tomatsås.


Tillsätt oliver, parmesan, kapris och ansjovis.


Tryck fingertopparna in i degen några gånger så att det skapar "hål" i degen. De minskar luften i degen och förhindrar att brödet stiger för snabbt.


Baka Focaccian på 250 grader, först längst ner i ugnen. Häll också ett glas vatten i en ugnsbricka i botten på ugnen, då reser focaccian sig lättare.


Efter 10 minuter lyfter du upp plåten och bakar ytterligare 20 minuter. Eller tills ytan är gyllenbrun.


Voila, nu har du ett mumsigt bröd du kan njuta av. Perfekt att ta med dig på en picknick.


Here is your recipe card:
Sourdough Focaccia Bread


Focaccia Bread bt Chef Martino
I use the “basic sourdough recipe to make my FOCACCIA, however, I do make some changes.
I want the dough to be more smooth and fluid – a wet dough, so to speak. Then it becomes much easier to flatten out the dough in the oven tray.
Jag tillsätter också durum vete https://sv.wikipedia.org/wiki/Semolina. Semolina är ett grovt mjöl tillverkat av durumvete, en hård typ av vete.
Make the dough the day before and place it in the fridge. But you can bake it immediately after it has fermented/proof and folded for four hours.
You find the recipe on the surdeg här
- Prep Time4 hr
- Cook Time25 min
- Total Time4 hr 25 min
- Serverings mängd1 large oven tray
- Total kostnad12 €
- Karaktär på kök
- Italian
- Typ av maträtt
- Appetizer
- Breakfast
- Main Course
- Snack
- Typ av matlagning
- oven
Ingredienser:
For the dough
- 470 g wheat
- 100 g durum flour (semolina)
- 200 g sourdough starter
- 350 g water
- 20 g salt
For the toping
- 1 can of crushed tomatoes
- 12 olives of good quality
- 2 tablespoon capers
- 2 tablespoon rosemary
- 6 filet of anchovy’s
- 100 gr Parmesan cheese
- 2 tablespoon of oliv oil
- 2 garlic cloves
- Salt & black pepper
- A pinch of chili flakes
- 2 tbsp coconut powder
- 1 cup water
Så här skall du göra!
Preparing the dough:
Först och främst bör du ha en nymatad och potent surdeg till att börja med. Om du inte har en surdegsstarter är mitt recept här!
Häll i vatten, surdegsstarter och slutligen mjölet i en degmixer och blanda ihop till en deg i några minuter. Degen ska vara kladdig och ska nu vila i (autolys) minst 30 minuter, helst 60 minuter.
När degen har vilat, blanda den i degblandaren i 10-15 minuter. Degen ska vara blank och trådig, och du ska enkelt kunna "sträcka ut” den utan att den brister.
Lägg degen i en låda med lock och låt den vila i 30 minuter. Vik sedan degen i "fyrslag". Upprepa detta 3 gånger för att bygga upp styrkan på degen.
Låt degen jäsa vid rumstemperatur i ca 1 timme eller till nästan dubbelt så stor storlek. Eller ännu bättre, låt degen jäsa långsamt i kylen till nästa dag.
Förbered tomatsåsen
Pressa vitlök i tomatsås och häll i olivoljan. Tillsätt rosmarin och smaka av med salt och svartpeppar. Såsen är klar!
Grädda degen:
Pour olive oil into the bottom of the oven tray and rub in well. Pour out the dough using a dough scraper. Press and pull out the dough into the oven tray until it becomes about 2 cm thick.
Spread the tomato sauce over the dough in an even layer. Add olives, parmesan, capers and anchovies.
Push your fingertips into the dough a few times (dimple the dough), so it creates “holes” in the dough. They reduce the air in the dough and prevent the bread from rising too quickly.
Bake the Focaccia at 250 degrees, first at the bottom of the oven. Also pour a glass of water into an oven tray, then the focaccia rises more easily.
Efter 10 minuter lyfter du upp plåten och bakar ytterligare 20 minuter. Eller tills ytan är gyllenbrun.
Voila, now you have a super crunchy, tasty focaccia bread you can enjoy. Perfect!!