Potatis- och purjolöksoppa kallas vanligtvis VICHYSSOISE
Men recept på soppa av potatis och purjolök har gjorts sedan länge och har fått flera olika namn. I kokböcker från 1800-talet och fortfarande idag heter de ofta ”Potage Parmentier” efter Antoine-Augustin Parmentier, den franska nutritionisten och forskaren som populariserade potatisanvändningen i Frankrike på 1700-talet. Namnet VICHYSSOISSE anses komma från Louis XV i Frankrike. Vissa hävdar att soppan kommer från Amerika, vem vet?
Min mamma Gunborg visste hur man lagar en riktig vichyssoise!
Hur som helst vet jag att min mamma gjorde den här soppan till mig som barn och jag älskade den. Det var faktiskt en av mina första rätter som jag började laga själv i en ung ålder när jag bestämde mig för att bli kock när jag skulle bli stor.
Servera Vichyssoise-soppan med ett nybakat surdegsbröd!
Och faktiskt är det vanligt att servera soppan kall, det smakar riktigt gott!
”Jag använder mitt surdegsrecept som du kan lära dig att baka” HÄR
Ok, så här laga du vichyssoise!
How to make Vichyssoise
Jag använder inte grädde eller mjölk i min soppa, så den passar också som en vegansk eller vegetarisk diet. Men om du vill kan du naturligtvis "runda" soppan med ett stänk av grädde. Å andra sidan "toppar" jag den med rostade sesamfrön och droppar lite jungfrulig olivolja över soppan när jag serverar den.
- Mängd1,6 L
- Serverings mängd4dl /person
- Total kostnadBilligt
- Karaktär på kök
- French
- vegan
- vegetarian
- International
- Typ av maträtt
- Typ av matlagning
- Cooking
- Passande diet
- Vegan
- Vegetarian
- Svårhetsgrad
- Enkelt
- Tags
Ingredients Vichyssoise
- 1 liter grönsaksbuljong
- 400 g potatis
- 1 leek (cut off the green on top, save and finely chop some of it as a garnish)
- 1 gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor.
- 100 g smör
- 1 lagerblad
- Några kvistar färsk timjan.
- Salt och nymalen peppar
Till garnityr
- Rosta 4 msk sesamfrön med lite salt i en stekpanna.
- Några droppar jungfrulig olivolja.
- Och finhacka lite av det gröna på purjolöken.
Så här skall du göra!
Skölj och borsta potatisen noggrant. Jag skalar inte min potatis eftersom det finns bra mineraler och vitaminer i skalet. Skär sedan potatisen i 5 mm tjocka skivor.
Skär purjolöken längs med och skölj noga av sand. Strimla sedan purjon. Spara de sista 10 cm för garnering.
Skala vitlök och lök och strimla dem i 5 mm tjocka skivor.
Värm en kastrull, tillsätt smöret. Tillsätt sedan alla grönsaker med kryddorna. Låt allt steka ett tag i smöret utan att bruna.
Häll över grönsaksbuljongen och koka upp soppan långsamt. Sätt på ett lock. Låt sedan sjuda tills potatisen är kokt igenom.
Blanda sedan allt i en mixer, var försiktig så att det inte stänker över nu när soppan är varm. Naturligtvis är det möjligt att använda en stavmixer. Häll soppan tillbaka i grytan och smaka av, kanske det behövs mer salt och peppar ?
Tilläg
Om du vill kan du nu runda av soppan med lite grädde!
Servera soppan i djupa tallrikar. Strö över de rostade sesamfröna, de fint hackade gröna purjolöken och droppa över lite av olivoljan.
Sist men inte minst - en skiva nybakat surdegsbröd! surdegsbröd. Yum Yum…
Happy Cooking – Good Cooking!
2 svar
Vilket härligt recept och vad enkelt
Det skall jag prova!
/Håkan
Vad kul Håkan. Prova använda livechatten här på sidan om du har några frågor.
Lycka till i köket
Cheers / Martino