Medelhavsbönsoppa med pistou

Logo Chef Martino

"jag lagar alltid mer soppa än jag behöver"

 Eftersom det håller bra (och att frysa), vilket är bekvämt att bara ta fram och värma. Så multiplicera mängden på recepten om du fortfarande ska laga den här underbara medelhavsbönssoppan.

Jag älskar verkligen denna bönsoppa med rik smak av färsk basilika och vitlök från "pistouen". Också perfekt med en bit av hembakat Surdegsbröd tillsammans med soppan.

Recept för 4 personer

3-4 dl torkade bönor (jag använde vita och gula ärtor). Blötläggs 1 dag i förväg och kokas separat. Köp annars förkokt 1 burk eller ca 500 g
2 morötter
1 stor fänkål eller 2 små.
2 gula lökar.
1 bit av purjolök (det vita) ca:10cm
1/2 halv rotselleri.
4 vitlöksklyftor.
1 lagerblad.
Några kvistar färsk timjan.
Olivolja för tillagning.
Salt och nymalen svartpeppar.
Saften från 1/2 citron.
Om du vill krydda upp soppa lite extra, ta en nypa chilla flingor.
 
Gör så här!
Skala och skölj grönsakerna. Skär dem sedan fint i små kuber (strimla purjolön tunt).
Häll några matskedar olivolja i en kastrull och värm upp.
 
Tillsätt grönsakerna och låt dem "suga in" oljan ett tag utan att ta färg.
Häll över buljongen, tillsätt timjan och lagerblad. Låt sedan sjuda i 20-30 minuter.
Nu är det dags att lägga i bönorna och smaka av med salt och peppar och lite citronsaft.
Servera i varma djupa plattor och droppa över lite pistou och en kvist persilja eller timjan.

Classic Mediterranean Pistou

Pistou är den franska varianten av italiensk pesto. Den stora skillnaden är att den inte innehåller några pinjenötter. Det finns bara ett sätt att göra riktig pistou – för hand. Riv först basilikabladen och slip sedan bladen i en mortel med en nypa salt. Jobba på tills det blir till en silkeslen krämig konsistens.

Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
1 kruka eller näve med färsk basilika.
1 nypa salt
5 matskedar olivolja.
 
Så här gör du:
Mortla vitlöken.
Ta bort blad och tunna stjälkar från basilika och lägg i morteln.
Strö på salt och börja "mortla" tills det blir en smet.
Tillsätt olivoljan lite i taget och fortsätt blanda.
Det behöver inte bli helt slät massa, abolut skalle finnas delar kvar av basilikan.
 
Droppa i PISTOU i soppan och njut av den kryddiga smaken.

Hallo

”Om du har några frågor, ta kontakt. Använd "Live Chat" här på webbplatsen ... ".

hur tycker du receptet var?

Klicka och ge din röst!

Sortera efter högsta betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart ...

Följ oss på sociala medier!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske tycker om det också!

Vichyssoise Chef Martino

Hur du lagar Vichyssoise

Potato & leek soup is commonly called VICHYSSOISE But, recipes on soup made of potatoes and leeks has been made back in days and has

Läs mer >>
Chef Martino recept Surdegs Bröd

Såhär bakar du surdegsbröd!

Finns det något bättre än ett nybakat surdegsbröd bredd med smör. Ok, kanske doppa brödet på ett fat med jungfrulig olivolja och lite havssalt. Men bäst av allt när man bakar bröd hemma, är hur doften av nybakat sprider sig och dina sinnen sätter igång och det vattnas i munnen.

Läs mer >>
sv_SE
Logo Chef Martino
Chef Martino baking Sourdough Bread
Logo Chef Martino

Join the Kitchen Club

We now have 2250 subscribers who receive tips and ideas for the kitchen and cooking and upcoming events. 

Are you in ?

Sig up today and join the the club for foodies, and get your tips in the mail box