Den godaste Lax soppan med ett stänk av fänkål

Logo Chef Martino

Jag rekommenderar starkt min Lax soppa med fänkål, tomater och potatisden är perfekt att förbereda dagen innan. Jag skulle dock rekommendera att laga laxen samma dag eftersom den blir saftigare och har en bättre färsk smak. För att få lite syra i soppan använder jag färska tomater istället för vin (jag föredrar att dricka vinet). Och det faktum att jag har potatis i soppan betyder att soppan också mättar bra. Sist men inte minst eller "the icing on the cake", Jag älskar att servera denna soppa med hemgjord basilika aioli. Let start cooking!

Ingredienser

  • 400 g färsk lax
  • 1 stor eller 2 små fänkål
  • 1 stor eller 2 gula lökar
  • 20 cm av en purjolök
  • 8 potatisar
  • 6-8 tomater
  • 4 vitlöksklyftor.
  • 2 lagerblad
  • 1 knippe färsk timjan
  • Salt och nymalen peppar
  • en knivsudd chiliflingor
  • Olivolja för tillagning
  • 2-3 stjärn anis ( för att förbättra anissmaken)
  • 1,5 liters fisk- eller grönsaksbuljong

Gör så här!

Skölj grönsakerna och skala löken, men lämna gärna skalen på potatisen, den innehåller både vitaminer och smak.

Strimla lök, purjolök, vitlök och fänkål (spara lite av det gröna på purjolön för att skära remsor som garnering). Skär potatisen och tomaterna i bitar. Värm en kastrull med olivolja i botten. Häll i alla grönsaker och låt dem simma lite utan att ta färg. Slutligen häll över buljongen, tillsätt salt, peppar, lagerblad, chiliflakes och timjan.

Låt soppan sjuda långsamt tills potatisen är mjuk. Skär laxen i stora bitar. Salta och peppra runt bitarna. Lägg sedan försiktigt laxen i soppan och låt den sjuda långsamt på eftervärmen (lägg på ett lock). Jag gillar personligen om det finns en liten rå kärna kvar i laxen. Så det inte koka för länge. Några minuter räcker.

Servera lax- och fänkålssoppa på djupa tallrikar och garnera med lite färsk basilika och timjanblad. Häll basilika aiolin i små skålar och ställ på bordet bredvid tallrikarna - Bon Apetit ...

Basilika Aioli:

Ingredienser:

  • 2 eggulor
  • 5 dl liter neutral olja (rapsolja)
  • 1-2 vitlöksklyfor
  • 1 knippe färsk basilika
  • Salt och nymalen peppar
  • 1 tesked med Dijonsenap
  • Lite citron saft

Ta 1 dl olja och lägg i en mixer tillsammans med basilikan (spara ett par blad att dekorera med) och vitlöksklyftorna och blanda till en grön oljeblandning. Tillsätt äggulorna i en skål med salt, senap och lite citronsaft. Rör om tills allt blandas. Droppa resten av oljan långsamt under vispning (det är viktigt att oljan och äggen har samma temperatur, annars kan den skära sig). Rör i basilikamixen när all olja är i. Smaka sedan av med salt och peppar.

hur tycker du receptet var?

Klicka och ge din röst!

Sortera efter högsta betyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart ...

Följ oss på sociala medier!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske tycker om det också!

Vichyssoise Chef Martino

Hur du lagar Vichyssoise

Potato & leek soup is commonly called VICHYSSOISE But, recipes on soup made of potatoes and leeks has been made back in days and has

Läs mer >>
Chef Martino recept Surdegs Bröd

Såhär bakar du surdegsbröd!

Finns det något bättre än ett nybakat surdegsbröd bredd med smör. Ok, kanske doppa brödet på ett fat med jungfrulig olivolja och lite havssalt. Men bäst av allt när man bakar bröd hemma, är hur doften av nybakat sprider sig och dina sinnen sätter igång och det vattnas i munnen.

Läs mer >>
sv_SE
Logo Chef Martino
Chef Martino baking Sourdough Bread
Logo Chef Martino

Join the Kitchen Club

We now have 2250 subscribers who receive tips and ideas for the kitchen and cooking and upcoming events. 

Are you in ?

Sig up today and join the the club for foodies, and get your tips in the mail box