Jag rekommenderar starkt min Lax soppa med fänkål, tomater och potatisden är perfekt att förbereda dagen innan. Jag skulle dock rekommendera att laga laxen samma dag eftersom den blir saftigare och har en bättre färsk smak. För att få lite syra i soppan använder jag färska tomater istället för vin (jag föredrar att dricka vinet). Och det faktum att jag har potatis i soppan betyder att soppan också mättar bra. Sist men inte minst eller "the icing on the cake", Jag älskar att servera denna soppa med hemgjord basilika aioli. Let start cooking!
Ingredienser
- 400 g färsk lax
- 1 stor eller 2 små fänkål
- 1 stor eller 2 gula lökar
- 20 cm av en purjolök
- 8 potatisar
- 6-8 tomater
- 4 vitlöksklyftor.
- 2 lagerblad
- 1 knippe färsk timjan
- Salt och nymalen peppar
- en knivsudd chiliflingor
- Olivolja för tillagning
- 2-3 stjärn anis ( för att förbättra anissmaken)
- 1,5 liters fisk- eller grönsaksbuljong
Gör så här!
Skölj grönsakerna och skala löken, men lämna gärna skalen på potatisen, den innehåller både vitaminer och smak.
Strimla lök, purjolök, vitlök och fänkål (spara lite av det gröna på purjolön för att skära remsor som garnering). Skär potatisen och tomaterna i bitar. Värm en kastrull med olivolja i botten. Häll i alla grönsaker och låt dem simma lite utan att ta färg. Slutligen häll över buljongen, tillsätt salt, peppar, lagerblad, chiliflakes och timjan.
Låt soppan sjuda långsamt tills potatisen är mjuk. Skär laxen i stora bitar. Salta och peppra runt bitarna. Lägg sedan försiktigt laxen i soppan och låt den sjuda långsamt på eftervärmen (lägg på ett lock). Jag gillar personligen om det finns en liten rå kärna kvar i laxen. Så det inte koka för länge. Några minuter räcker.
Servera lax- och fänkålssoppa på djupa tallrikar och garnera med lite färsk basilika och timjanblad. Häll basilika aiolin i små skålar och ställ på bordet bredvid tallrikarna - Bon Apetit ...
Basilika Aioli:
Ingredienser:
- 2 eggulor
- 5 dl liter neutral olja (rapsolja)
- 1-2 vitlöksklyfor
- 1 knippe färsk basilika
- Salt och nymalen peppar
- 1 tesked med Dijonsenap
- Lite citron saft
Ta 1 dl olja och lägg i en mixer tillsammans med basilikan (spara ett par blad att dekorera med) och vitlöksklyftorna och blanda till en grön oljeblandning. Tillsätt äggulorna i en skål med salt, senap och lite citronsaft. Rör om tills allt blandas. Droppa resten av oljan långsamt under vispning (det är viktigt att oljan och äggen har samma temperatur, annars kan den skära sig). Rör i basilikamixen när all olja är i. Smaka sedan av med salt och peppar.