Recept på potatiskaka
Dom här kakorna vissa kallar dem rösti också passar vilken måltid som helst och är ett perfekt tillbehör eller varför inte äta som de är r. Enkelt och snabbt att göra med bara några få ingredienser. Barn älskar dem. Det är en läckerhet att servera tillsamans med en grillad biff eller kyckling. Garnera med lite nyhackad gräslök. Historien bakom dessa har sitt ursprung när jag hade min restaurang VILLA FRIDHEM i början av 90-talet. Jag hittade de små gjutjärnsformarna på en loppmarknad och insåg att de är perfekta för att göra små potatiskakor i. Och de blev otroligt populära när jag en gång tog bort dem, gjorde gästerna uppror och jag snabbt ta dem tillbaka på menyn. Nog med det stories - Låt oss börja göra kakan! och jag älskar potatis!
De bästa resultaten är om du använder en mandolin, eftersom den "skär" potatisen så att den inte blöder lika mycket. Men det går riktigt bra att ha ett vanligt rivjärn. Då måste du pressa potatisen hårt mot rivjärnet och sedan måste du pressa ut vätskan från potatisen.
Pressa ur vätskan i potatisen, du får du en mycket finare stekyta - gyllene brun!
Tillsätt salt och peppar, men var försiktigt med peppar. Den slår lätt igenom!
Värm stekpannan med en neutral olja och lägg ner potatisen försiktigt så att den inte blir så kompakt.
Ta en titt på videon, hur jag gör!
Och ta en titt Hotell Boman’s ”Råraka med löjrom” som också är en variant av potatiskaka, som jag filmade tillsammans med Kristin Boman som äger hotellet.
How to do my best potato cakes!
Jag använder inte grädde eller mjölk i min soppa, så den passar också som en vegansk eller vegetarisk diet. Men om du vill kan du naturligtvis "runda" soppan med ett stänk av grädde. Å andra sidan "toppar" jag den med rostade sesamfrön och droppar lite jungfrulig olivolja över soppan när jag serverar den.
- Mängd1,6 L
- Serverings mängd4dl /person
- Total kostnadBilligt
- Karaktär på kök
- French
- vegan
- vegetarian
- International
- Typ av maträtt
- Typ av matlagning
- Cooking
- Passande diet
- Vegan
- Vegetarian
- Svårhetsgrad
- Enkelt
- Tags
Ingredients Vichyssoise
- 1 liter grönsaksbuljong
- 400 g potatis
- 1 leek (cut off the green on top, save and finely chop some of it as a garnish)
- 1 gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor.
- 100 g smör
- 1 lagerblad
- Några kvistar färsk timjan.
- Salt och nymalen peppar
Till garnityr
- Rosta 4 msk sesamfrön med lite salt i en stekpanna.
- Några droppar jungfrulig olivolja.
- Och finhacka lite av det gröna på purjolöken.
Så här skall du göra!
Skölj och borsta potatisen noggrant. Jag skalar inte min potatis eftersom det finns bra mineraler och vitaminer i skalet. Skär sedan potatisen i 5 mm tjocka skivor.
Skär purjolöken längs med och skölj noga av sand. Strimla sedan purjon. Spara de sista 10 cm för garnering.
Skala vitlök och lök och strimla dem i 5 mm tjocka skivor.
Värm en kastrull, tillsätt smöret. Tillsätt sedan alla grönsaker med kryddorna. Låt allt steka ett tag i smöret utan att bruna.
Häll över grönsaksbuljongen och koka upp soppan långsamt. Sätt på ett lock. Låt sedan sjuda tills potatisen är kokt igenom.
Blanda sedan allt i en mixer, var försiktig så att det inte stänker över nu när soppan är varm. Naturligtvis är det möjligt att använda en stavmixer. Häll soppan tillbaka i grytan och smaka av, kanske det behövs mer salt och peppar ?
Tilläg
Om du vill kan du nu runda av soppan med lite grädde!
Servera soppan i djupa tallrikar. Strö över de rostade sesamfröna, de fint hackade gröna purjolöken och droppa över lite av olivoljan.
Sist men inte minst - en skiva nybakat surdegsbröd! surdegsbröd. Yum Yum…
Happy Cooking – Good Cooking!